
 

PERSONAL ATTENDANCE 

Pursuant to law, persons for whom the intermediary of reference has transmitted to the Company 

the specific communication attesting that they are entitled to do so on 8 April 2016 (the record 

date) are entitled to speak in and vote at the Shareholders’ Meeting. 

Persons who only acquired ownership of shares after this date will not be entitled to attend the 

Meeting and vote. Any transfer of shares after the record date shall have no effect on the right of 

the shareholder to participate in the shareholders’ meeting. 

The intermediary of the person who holds this right is responsible for informing the Company. 

Those persons entitled to attend are asked to instruct their intermediary to transmit the 

aforementioned communication to the Company. Any requests for prior notice or expense for 

fulfilment of the duties of the intermediary may not be charged to the Company. 

To participate in the meeting, shareholders are invited to present themselves before the time 

scheduled for the start of the meeting, with an identity document; accreditation activities will start 

at 1.30 pm on 19 April 2016. 

To facilitate the ascertainment of their entitlement to participate, the entitled persons are invited to 

exhibit their copy of the communication to the Company that the intermediary is required to make 

available to them on the day of the meeting. 

A free shuttle service will be offered to those participating in the shareholders’ meeting, leaving 

the registered office of Telecom Italia (Via Gaetano Negri 1, Milan) for the place in which the 

shareholders’ meeting will be held at 1.00 pm on 19 April 2016 and in the opposite direction at 

the end of the meeting. To use the shuttle service, it must be booked by 18 April 2016, using the 

toll-free number 800899389 or the email navette.assemblee@telecomitalia.it. 

For any further requests or information, contact: 

 toll-free number: 800020220 (for calls in Italy) 

 telephone number: +39 011 2293603 (for calls from abroad) 

 e-mail address: assemblea@pec.inwit.it  

REFERENCE PROVISIONS OF LAW 

The provisions of law regarding attendance at the Shareholders’ Meeting are set out in art. 2370 of the 

Italian Civil Code and in art. 83-sexies of Legislative Decree n. 58 of 24 February 1998  (Consolidated 

Law on Finance) which herein follow: 

 

 



Art. 2370 (Italian Civil Code) 

Entitlement to attend shareholders’ meeting and exercise of vote 

1. All those persons entitled to vote may attend the shareholders’ meeting. 

2. The bylaws of companies, the shares of which are not in held in a centralized management system, 

may require deposit beforehand of the shares at the company’s registered office or at the 

intermediary indicated in the call notice, establishing the term within which such shares are to be 

deposited and eventually establishing that they cannot be freed before the shareholders’ meeting 

has taken place. If the shares issued by the companies indicated above are circulated extensively 

amongst the public such term may not exceed two non working days. 

3. If the shares are in registered form, the companies as per paragraph two, will register in the 

shareholders’ register the names of such persons who attended the shareholders’ meeting. 

4. The by-laws of the company may permit attendance at the shareholders’ meeting via 

telecommunication means or voting by mail ballot or electronically. Those persons who exercise 

their vote by mail ballot or electronically will be considered present at the meeting. 

5. The provisions of special laws regarding entitlement to attend and vote in the shareholders’ 

meeting as well as registration in the shareholders’ register for companies with shares in a 

centralized management system will in any case apply. 

 

Article 83-sexies – Consolidated Law on Finance 
(Right to attend shareholders' meetings and the exercise of voting rights)  

1. The legitimate attendance of shareholders' meetings and the exercise of voting rights is confirmed 
by a statement to the issuer from the intermediary, in compliance with intermediary accounting 
records, on behalf of the person with the right to vote.  

2. For meetings of holders of financial instruments admitted for trading with the issuer's consent on 
regulated markets or in the Italian multilateral trading systems or those of other European Union 
countries, the communication contemplated by subsection 1 is made by the intermediary on the 
basis of the evidence of the accounts contemplated by article 83-quater, subsection 3, relative to the 
term of the accounting day of the seventh market business day prior to the date established for the 
meeting. Credit and debit entries made on accounts after these terms are not relevant in terms of 
assuring the legitimate exercise of voting rights at the shareholders' meeting. For the purposes of 
this ruling, the date of the first convocation is considered providing the dates of any successive 
convocations are indicated in the convocation notice; otherwise the date of each convocation shall 
be considered.  

3. For meetings other than those indicated in subsection 2, the articles of association may require the 
financial instruments referred to in the communication to be entered in the accounts of the party 
with voting rights as from a pre-established date, potentially establishing that they may not be 
transferred until the end of the shareholders' meeting. In the case of shareholders' meetings of 
companies whose shares are widely distributed to a relevant extent, the term may not exceed two 



working days. Should the Articles of Association not prevent the transfer of shares, any transfer of 
such shall entail the obligation bearing on the intermediary to rectify the communication sent 
previously .  

4. Communications indicated in subsection 1 must reach the issuer by the third trading day prior to 
the date indicated in subsection 2, last sentence, or within an alternative term established, in concert 
with the Bank of Italy, by a Consob regulation, or within a successive term established in the 
Articles of Association pursuant to subsections 3 and 5. This is without prejudice to legitimate 
attendance and voting if communication has reached the issuer beyond the terms specified in this 
subsection, providing it has been received before the start of the works of the meeting works held 
pursuant to single convocation.  

5. Subsections 1, 3 and 4 apply to the meetings of holders of financial instruments issued by 
cooperative companies. With reference to meetings of holders of financial instruments admitted for 
trading, with the consent of the issuer, on regulated markets or Italian multilateral trading systems 
or those of other countries of the European Union, the terms pursuant to subsection 3 cannot exceed 
two working days. 

 


